John E. Berthet

Pe 31 iulie 2021 s-au împlinit 170 de ani de la nașterea arhitectului elvețian John Elisée Berthet, autorul a nenumărate proiecte de reședințe bucureștene elegante. După studii în țara natală, pleacă la Paris, pentru a urma cursurile Școlii de Arte Frumoase, secția de arhitectură.
Perioada pânâ în 1882 ne este total necunoscută, fiind probabil implicat în lucrări franceze. Prezența sa la București este certă în anul 1882, când se înscria în Societatea elvețiană. Activitatea sa a putut fi reconstituită din 1884, pe baza cercetării de arhivă ieșind la lumină aproximativ de 50 de lucrări.
Printre proprietarii unor case proiectate de Berthet amintim reprezentanții protipendadei de altădată: Grădișteanu, Cesianu, Roland, Socec, Costescu, Berindei, Ghica, Horbatsky, Mavrodolu, Algiu, Macca, Gănescu, Hagienoff, Braikoff. Cu ajutorul istoricului Vasile Grigore, am completat istoria Școlii vechi din Bolintin Vale, monument de istorie ce a renăscut recent.
Arhitectul Berthet a fost destul de abil, în cariera sa românească observându-se adesea schimbări stilistice: dacă la început a fost adeptul Neorenașterii franceze, are și exemple romantice de factură neogotică, lucrări neoclasice, reședințe eclectice.
 

ISBN: 9786068839325

Număr Pagini: 112

Interior color

Copertă: Paperback

Dimensiuni: 23,5 cm cu 16,5 cm

Identitate vizuala & design www.logotype.ro  |  webmaster Silviu Oprica  |  2015 Ⓒ Asociaţia Istoia Artei. Toate drepturile rezervate.