Parcul Filipescu 100

Publicația digitată reunește informațiile rezultate din cercetarea de arhivă și de teren referitoare la parcelarea de vile inițiată de Alexandru I. Filipescu în 1910 și realizată în 1912-1913 și care reprezintă cea mai importantă inițiativă privată antebelică care contribuie la extinderea orasului Bucuresti înspre nord. (Zona protejată construită nr. 48). Completând cu unele informații din memorialistica publicată recent sau cu documente din arhive de familie, ne-au condus la reconstituirea, în măsura dovezilor identificate până acum, a istoriei parcelării, a loturilor individuale sau comasate, a proprietarilor sau chiriașilor, a creatorilor proiectelor de arhitectură și antreprizelor de construcție. Prin fața noastră au trecut nume importante ale vieții politice, militare, culturale, diplomatice, industriale și financiare ante- și interbelice. 

Parcelarea prezintă exemple arhitecturale variate, care acoperă paleta stilistică a eclectismului francez, neoclasicismului, neoromânescului, modernismului (cubist sau cu elemente Art Deco), eclectismului maur și reprezintă și astăzi una dintre cele mai frumoase zone ale Bucureștiului.

Coordonare cercetare și autor text: istoric de artă dr. Oana Marinache  

Coperta și concept grafic: Cristian Gache
Echipa: istoric Alina Havreliuc, arh. Ioana Simion, urbanist Andrei Popescu, inginer Ion Marinache, arhivist Narcis Ispas, fotograf și graphic designer Cristian Gache 
Fotografii: Cristian Gache, Alina Havreliuc, Ion Marinache, Oana Marinache, Rodica Stan 

Ediție digitală, pe suport CdRom, 1000 exemplare

Date tehnice: 1056 pagini
Imagini de arhivă, de epocă și actuale: 1102
Format A5, landscape, color

Cercetarea a fost realizată la Arhivele Naționale ale României, Arhiva Primăriei Municipiului București, în arhive private și în biblioteci publice.

5 lei


Proiectul editorial digital al Asociației Istoria Artei este co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii 2018. 

Identitate vizuala & design www.logotype.ro  |  webmaster Silviu Oprica  |  2015 Ⓒ Asociaţia Istoia Artei. Toate drepturile rezervate.