A. Zamfiropol

    

Traseu urban Alexandru Zamfiropol

Alexandru Zamfiropol s-a născut în 30 octombrie 1898, la Ploiești, în familia Elenei Mihăilescu și a funcționarului Alexandru Zamfiropol. A urmat cursurile la Liceul Matei Basarab, dar și-a întrerupt studiul timp de doi ani. În primului război (1916-1918) a participat ca voluntar, pierzându-și un picior într-un accident de tren. 
După ce și-a luat diploma de bacalaureat (1919), a primit o bursă și a plecat să studieze arhitectura la Școala de Arte Frumoase din Paris (diplomat în 1925). Între 1926-1928 urmează cursurile Institutului de urbanism la Sorbona, fiind laureat în 1929.

La începutul carierei sale românești Zamfiropol nu a fost angajat în instituții publice, lucrând pe cont propriu și participând la concursuri naționale, pentru a se face afirmat. A obținut diferite premii pentru proiectele sale de sistematizare a orașelor București, Pitești și Predeal, anteproiectele stațiunilor turistice de pe Valea Prahovei. 

În viziunea sa, urbanismul și arhitectura nu erau două discipline distincte, proiectele și în general întreaga sa activitate prefigurau ceea ce mult mai târziu a căpătat numele de urbatectură. Prin aceasta, Alexandru Zamfiropol poate fi considerat un pionier al teoriilor avansate de urbanism.

Zamfiropol - pictorul - a creat acuarele si tablouri de-a lungul intregii sale vieti, dar mai ales in ultima perioada (1950-1977), cand a fost exclus din invatamant si nu a mai putut sa isi exercite profesia de arhitect si urbanist, perioada pe care si-a petrecut-o numai pictand. A creat foarte multe lucrari, o parte dintre ele fiind consemnate in caietele sale, alaturi de sumele de vanzare si comanditarii sau colectionarii lor. A participat la foarte multe saloane oficiale, atat in tara cat si in strainatate, lucrarile sale ajungand in Franta si America. La Salonul Oficial din 1928 de la Grand Palais din Paris a primit medalia de argint, apreciere remarcabila pentru creatia unui strain.

Aceasta brosura apare cu ocazia implinirii a 40 de ani de la trecerea sa în neființă.

ISBN 978-606-8839-14-1 

cercetător și autor text: Oana Marinache

concept grafic și fotografii: Cristian Gache

Surse: arhiva de familie Zamfiropol-Mincu, arhiva P.M.B.

Identitate vizuala & design www.logotype.ro  |  webmaster Silviu Oprica  |  2015 Ⓒ Asociaţia Istoia Artei. Toate drepturile rezervate.